Pompa de caldura

Pompa de caldura – Casa Eco

pompa de caldura, casa eco

pompa de caldura, casa eco

Principiul de functionare – pompa de caldura

Pompa de caldura – modelele pentru incalzire si racire sunt disponibile intr-un domeniu variat de capacitate si pot fi utilizate atat pentru constructiile noi cat si pentru reabilitarea energetica.

Principiul de functionare este asemanator cu cel al unui frigider. La un frigider, este folosita capacitatea de racire a aparatului, iar la o pompa de caldura este folosita capacitatea de incalzire.

Pompa de caldura – preia caldura din sursele termice sol, apa sau aer, o „pompeaza“ la un nivel de temperatura mai inalt si o predau apoi catre incalzirea prin suprafete. Aceasta are loc in cadrul unui circuit inchis, in care circula un agent frigorific ce vaporizeaza si la temperaturi negative. Dupa scaderea presiunii si  a temperaturii, agentul poate prelua din nou caldura din mediul inconjurator – circuitul se reia.

Componente pompa de caldura:

1. Vaporizator – Intr-un vaporizator are loc transferul de energie de la sursa regenerabila la agentul frigorific.

2. Compresor – Prin comprimarea agentului frigorific sub forma de vapori, presiunea si temperatura acestuia cresc.

3. Condensator – Prin condensare, agentul frigorific la temperatura si presiune inaltă cedeaza energia sistemului de incalzire.

4. Ventil de laminare – Prin laminare presiunea si temperatura agentului frigorific scad astfel incat acesta este capabil sa absoarba energie de la sursa regenerabila.

Pe timp de vara, pompele de caldura pot fi folosite si pentru racirea cladirii dumneavoastra.

In acest context putem diferentia doua tipuri de functionare a procesului de racire:

Racire pasiva – pompele de caldura care au ca sursa pamantul sau apa din panza freatica pot „raci pasiv“. In acest sens, agentul termic rece din sol sau apa freatica va fi folosit direct pentru racirea apei din instalatia de racire prin suprafete, fara ca compresorul pompei de caldura sa fie pornit.

Racire activa – pentru vara prin inversarea ciclului agentului frigorific al pompei de caldura aceasta poate fi folosita ca agregat pentru racire. Astfel caldura preluata din cladire prin sistemul de incalzire poate fi transmisa prin functionarea compresorului catre sursa termica.

Pompa de caldura = Confort energetic

 • Costuri de functionare reduse datorita coeficientului de performanta ridicat,
 • Nu necesita aparate de climatizare externe. Toate tipurile si dimensiunile de pompe de caldura sunt disponibile si ca pompe de caldura reversibile si indicate pentru o racire activa fara a necesita componente suplimentare.
 • Automatizarea decide in cazul pompelor de caldura GEO si AQUA, in orice moment, daca racirea pasiva (mai economica din punct de vedere energetic) este suficienta. Acest aspect reduce costurile de functionare, contribuie la protejarea mediului si mareste durata de viata a instalatiei.
 • Emisii reduse de zgomot datorita unei carcase solide cu o izolatie fonoabsorbanta de calitate.

Pompa de caldura – 3 modele pentru necesarul d-voastra

pompa de caldura,modele

pompa de caldura,modele

Pompa de caldura Geo – Extragerea energiei din sol

Pompa de caldura GEO utilizeaza caldura din sol. Solul poate stoca energie solara in cantitati considerabile. Aceasta energie este absorbita de sol de la surse exterioare: radiatia solara, ploaie.

Energia stocata in sol poate fi extrasa prin sistemele de geotermie de la REHAU si transmisa catre pompa de caldura. In acest caz este vorba de un sistem de tevi inchis, in care circula un agent conductor termic, asa numit sola (un amestec din apa si antigel).

Caracteristici:

 • Incalzire, racire si apa calda menajera proaspata, cu un singur echipament.
 • Economisire a costurilor de functionare prin temperatura constanta a sursei si astfel un coeficient de performantă ridicat.
 • Flexibilitate deosebita datorita adaparii sursei in functie de posibilitatile beneficiarului.
 • Costuri de investitie reduse, medii sau ridicate in functie de tipul colectorului.
Pompa de caldura Aero – Extragerea energiei din aer

Aerul este prezent peste tot in cantitati suficiente. De aceea este indicat sa fie folosit ca sursa termica pentru pompe de caldura. Pompa de caldura AERO extrage energia din aerul exterior, acesta fiind absorbit prin intermediul unui ventilator.

Pompa de caldura AERO este deosebit de silentioasa si poate fi astfel montata atat in interior cat si in exterior. Aceasta este indicata in mod special pentru renovari.

Caracteristici:

 • Incalzirea, racirea apei calde menajere proaspete cu un singur echipament.
 • Flexibilitate maxima prin montaj in interior si exterior, coeficientul de performanta depinde totusi de variaţtiile temperaturii exterioare.
 • Costuri reduse de investitie datorita instalarii simple.

Pompa de caldura Aqua – Extragerea energiei din apa

Cu pompa de caldura AQUA se utilizeaza apa freatica sau apa ca sursa de energie. Apa freatica reprezinta o buna sursa termica pentru pompele de caldura datorita temperaturii sale inalte constante.

Prin intermediul unui put de exploatare, apa freatica ajunge la pompa de caldura si cedeaza o parte a energiei sale termice. Apoi apa freatica racita se transmite inapoi catre sol prin intermediul unui put absorbant.

Caracteristici:

 • Incalzire, racire si incalzirea apei calde menajere cu un singur echipament.
 • Economisire a costurilor de functionare prin temperatura constanta a sursei si astfel un coeficient de performanta ridicat.
 • Costuri mai ridicate datorate forajului puturilor de apa.